Zilver! Coach Grete Koens blikt terug op succesvol EK

Diane van Es won met een ijzersterke race over 10.000 meter het zilver bij de Europese kampioenschappen atletiek in Rome. Na 25 rondjes moest ze enkel de Italiaanse Battocletti voor zich dulden. Van Es: “Ik kan niet uitleggen hoeveel deze voor me betekent. Ik miste zelfvertrouwen in de voorbereiding, maar wist dat ik beter was dan ooit en ik wilde mezelf bewijzen”. 

Coach Grete Koens blikt terug op succesvol toernooi

Het Valley Running Team was met vier atleten vertegenwoordigd bij de Europese kampioenschappen atletiek in Rome en kan terugkijken op een succesvol toernooi. Coach Grete Koens blikt terug vanuit Rome:

“Wow wat een mooi toernooi. Ik wist dat alle vier de Valley atleten in uitstekende vorm aan het toernooi begonnen. De laatste trainingen waren “uit het boekje”. Maar dan moet je het toch nog maar even doen. Hard lopen op een toernooi is toch echt nog iets anders dan hard lopen op een training.

Maureen had al een paar briljante resultaten neergezet in de Diamond League wedstrijden. Dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Ze heeft hier gestreden voor goud en uiteindelijk nipt het brons verloren. Dat laatste maakte het wel een beetje zuur. En het heeft mijn hart ook echt gebroken. Ik had het haar zo gegund. Zo in de vorm van je leven zijn, een PR lopen en dan toch met lege handen naar huis. Maar als coach moest ik echt gelijk de knop omzetten want ik had nog drie atleten in het toernooi. En die waren niet gebaat bij een coach in een depressieve bui. Dus accepteren, schakelen en weer door. 

Ryan is een snelle leerling. twee jaar geleden nog niet goed genoeg voor de Nederlandse top en dan dit jaar opeens op zowel een WK-indoor staan als een EK-outdoor. Ik geef het je te doen. In de serie maakte hij een paar tactische foutjes maar wist ondanks dat de halve finale te bereiken in zijn tweede tijd ooit. In de halve finale deed hij alles qua positionering perfect, maar kwam net wat loopvermogen te kort op de laatste meters om de finale te halen waarin maar acht atleten mogen starten. Uiteindelijk gaat hij als de nummer negen van het EK naar huis en scoort daarmee een dikke voldoende. Daarnaast heeft hij de broodnodige internationale ervaring opgedaan die hij kan gebruiken als hij later dit jaar nog naar de Spelen gaat.

Mahadi maakt net zo’n stormachtige ontwikkeling door als Ryan. In twee jaar tijd is hij getransformeerd van een 1500m loper tot een 5000m loper. Twee weken geleden stelde hij op het laatste moment zijn EK-ticket veilig met een dik pr in Brussel. Hier in Rome liep hij vervolgens een uitermate slimme wedstrijd. Hij koos er voor om zich niet in het strijdgewoel te mengen, maar af te wachten tot de laatste twee kilometer. Daarin gaf hij gas en rukte hij van achteruit het veld op naar positie negen. Een knappe prestatie als je weet dat Mahadi, op basis van zijn PR, als nummer 23 de wedstrijd in ging. Ondanks zijn beperkte ervaring hield hij het hoofd koel en klopte menig olympisch atleet. 

En lest best was het optreden van Diane. Dat ze in vorm was wist ik. Alleen had ze dat nog niet kunnen bevestigen met een mooie wedstrijd. Een 5.000 meter in Marrakesh viel in het water doordat ze op het randje van ziek worden zat. En zoiets tast toch het zelfvertrouwen aan. Maar met dank aan het team hebben we haar er in training weer bovenop gekregen. Een laatste specifieke training vlak voor het toernooi gaf het zetje dat nodig was. Hier in Rome deed ze alles volgens plan. Gelijk voorin startend, maar wel in het begin van de wedstrijd zo zuinig mogelijk lopend om dan in de eindfase toe te slaan. En dat deed ze ook een beetje voor Maureen.”

“We hebben heel bewust naar deze wedstrijd toegeleefd. Voor ons was dit EK geen opstapje naar de Olympische Spelen. Hier zijn prijzen te winnen en die wilden we pakken. Met een uitgekiende planning is het gewoon mogelijk om op twee momenten in het seizoen te pieken. Het EK is wat dat betreft geslaagd en nu gaat de focus vol op de Spelen. Maureen en Diane zijn daarvoor al geplaatst. Zij reizen vanuit het EK door naar een hoogtestage in de Pyreneeën om zich voor de bereiden op hun tweede seizoenspiek die in Parijs plaats gaat vinden. Ryan is zo goed als zeker van de Spelen. Hij staat hoog genoeg op de ranking om geselecteerd te worden. Maar hij gaat voor de zekerheid nog 1-2 pogingen doen om rechtstreekse kwalificatie af te dwingen door de internationale limiet van 1:44,70 te lopen. Voor Mahadi breken nu spannende weken aan. Hij gaat in Wenen een limietpoging doen op de 5000m.

Dit EK is echt een beloning voor het hele team. Een team dat er vol voor gaat en elkaar door dik en dun steunt. Door samen te trainen en door onderlinge coaching maken ze elkaar beter. Voor mij als coach is het een genot om met hen samen te werken. Hij gaat echt niet altijd vanzelf. We hebben nog heel veel open eindjes. We regelen en organiseren alles zelf. De sporters investeren echt in hun eigen carrière. Maar als ik zie wat het oplevert, dan is het meer dan value voor money.”

Zo trainde Van Es voor Europees zilver

In de YouTube serie ‘Road to Paris’ geeft het Valley Running Team een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen op de Olympische Spelen. In de tweede aflevering zie je de laatste training van Diane van Es voor de EK in Rome.


Foto’s: Erik van Leeuwen
Valley Running Team
Logo